Profile photo of Kevin D

by

SA Rugby = no imagination!

March 3, 2013 in Uncategorized

Redge, in the previous blog, raised very good questions and concerns. Why is there no Larkhams, Carters, Spencers, Beales, Bennetts, Portas, Crudens, Coopers etc in SA rugby? SA rugby always boasts about the great talent pool avaible…..

Surely it comes down to emphasis on ”winning at all costs’, thus over coaching with conservative gameplans!

The way the NZ teams play rugby is breathtaking. Skills and a positive approach to attacking is a pleasure to watch and learn from them. How many great tries do they score of first phases!

Johan Goosen and Timo Swiel are raw talent and could be SA’s X-factors of the future. Will they be? Doubt it! Interesting, reading Baylion’s blog, that Timo Swiel withdrew from SA U.20 side as he realises that if he represents SA at U.20 level he can not then play international rugby for another country. Swiel apparently is eligible for a British passport! Great decision by Swiel. Hopefully WP/SA rugby will make more use of him and show more interest!

Our whole ‘white history’ and existance is build on surviving! We have to front up and for that we have to be conservative. It is time that coaches at school level allow players to develop and play what they ‘see’. Let them start thinking and experiment. Still, the pride and glory of a Boshai vs Gim victory or to be number 1 in SA, ‘forces’ coaches to adapt the narrow minded approach. I include myself in that category and realises that although I have some success coaching in Australia, I still tend to coach teritorial/percantage rugby.

After only a few rounds of Super15, I have changed my mind about Patrick Lambie at flyhalf for the Boks. I’m a huge fan of Lambie; and although he is becoming the total flyhalf I would play him at fullback for the Boks. He is as cool as James Bond and his goalkicking is very good now. I would play Johan Goosen at flyhalf and really give him ‘free range’. Lambie can kick to posts and let Goosen be the playmaker  ala Larkham or Michael du Plessis who hardly kicked to post! Jaco Taute can cover the bench!

 

It is easy for coaches to say that, but, to really allow players to do that is another. Coaches fully back that players abilities and not judge him for any risktaking mistakes. Ewan McKenzie has done that perfectly with Quade Cooper. He backs Cooper even if he makes silly mistakes.  Robbie Deans, doesn’t allow Cooper the same freedom.

Dawie Snyman, probably ‘couldn’t’ control the likes of Carel & Michael du Plessis. However, instead of restricting them, he worked with them and we all know how successful WP was in the 80’s!

Vote on polls who should be Bok 10 & 15 at RWC 2015.

PS: It doesn’t happen that often, but I’m the first DIKSTINGEL of the year with 6/6 tips!

5/6: Punchir, Baylion, Baya Blou Bul, EPK

4/6: Phil

Woodenspoon: 3/6: Dieselbakkie

20 responses to SA Rugby = no imagination!

 1. Hi Kev

  Ai! die diesel was maar vuil die naweek!

  Ek dink dis moeilik om vir skool kids die vryheid te gee. in sekere gevalle moet hulle nog “geleer” word waaroor die game gaan. Sodra jy top vlak rugby speel kan jy dit doen want die speler is veronderstel om die basics te ken.

 2. DieselB, die probleem is dat die ‘skoolkinders’ dood gecoach word. om in SA geleer te word is om ‘vryheid’, instink en onvoorspelbaarheid uit hul te coach

 3. Ek stem nie saam nie. Elke posisie het sekere skills wat geleer moet word. As jy nie weet wat jy as voorry, haker, losskakel of heelagter moet doen nie hoe gaan jy groei in daai posisie? So jy seg dat as jou voorry flair het en hy drop van die halflyn dan moet hy die vryheid he om dit te mag doen?

 4. I was pondering the exact same thing when watching the Chiefs/Cheetahs game. Our backlines look like they are doing warmups, just running straight and passing the ball hand to hand, making it so easy to defend. NZ teams run deceptive lines, have players running off the shoulder, in the angle, switching and the works.

  Our kids get taught to play “stampkar” rugby, because it is mos “lekker” when Jannie bumps off Gerrie. Meantime the kids don’t learn the skills required to attack space and put players into space.

  I’ve seen this with TagRugby which is the perfect platform for youngsters to learn and enjoy the game. However, when trying to sell the sport to schools in the area, they refer to it as “fag rugby”. Now, with that sort of mentality still reigning in the minds of coaches, we are going nowhere with creativity and attacking play.

 5. Funny enough I told my colleague exactly the same thing this morning only to see this blog post :)

  I agree completely, and with regards to the Stormers, AC should tell the guys “just do whatever the hell you want!”. Because this defensive/strategic gameplan wasn’t going to last long. Unfortunately I have to agree with most of these “een-oog Bulls & Sharks supporters” that they were lucky to get as far as they did last year, and winning the conference cup means nothing!!

  The only team who possess that flair is the Cheetahs, just a pity their defensive lacks at times, but the Sharks is showing some of that this year and I really think they’ll be the SA team to beat this year.

  As for the overall winners, it’s going to be the Blues or Chiefs! I wish our players would be given the opportunity to play that same expansive game we so love to watch with NZ teams!

  Stormers groete,

  12duim

 6. hokaai Diesel. daar is ‘n verkil van primere take van posisies en speler ander vaardighede te leer soos die nie-baldraer van in spasie hardloop sonder die bal, verskillende lyne te hardloop te offload etc. in SA word spelers, soos met Uysh hier noem, geleer om bo-oor ‘n speler te hardloop om sy krag te wys. dit is konserwatiewe wedstrydplanne wat ons kortwiek nie primere take nie. spelers word ook geleer om onmiddelik grond toe te gaan met die bal as hul geduik word. niemand leer hul om te offload, te spin uit die duikslag ens nie. SA spelers is uit uit die gewoonte om terug te val en die heelagter te gaan help en hom opsies te gee. ons teenaanvalle bestaan nie, of word deur slegs een speler begin en gedoen. ek het al afrgerig waar ek spanne ‘vryheid’ gegee het om van agter hul eie pale te hardloop, met groot suskes, maar ek is ook te geneig om robot rugby (rooi/geel/groen zones) af te rig. dit is ‘n skande dat SA agterlyn geen tot bittermin starter movecs vanaf eerste fases het. kyk daai briljnate drie vd Chiefs vanaf ‘n lynstaan: dummy runner, skip pass, nog ‘n inside dummy runner, Cruden on a rounder wat dan sker met die heelagter!

 7. Die vraag is… dink jy die Chiefs sou daai drieë teen die Stormers kon druk?

 8. EPK said on March 4, 2013

  Kevin D
  Veels geluk met jou “Dikstingel titel.
  Jy weet Doc.Craven het altyd gesê, jy kies altyd die beste speler vir jou span, begin deur na sy primêre take te kyk en indien dit dieselfde is tussen die bestes, dan gaan jy aan met die sekondêre take totdat die een beter is as die ander.
  Om “flair” te hê moet jy ook die vaardighede hê,kyk na die AB’s, hulle gee die bal uit sodat die ontvanger die bal voor hom kry, m.a.w. hy hardloop in die bal in, met ons spanne moet die ontvanger meestal gaan stil staan en partykeer spring om n bal te vang.
  Nie nêt is Tim Swiel van plan om te waai nie maar daars Quinne Roux n Kaapse slot, wat n grote gaan word, ook van plan om, so lyk dit, om vir Ierland te speel.
  Wat die Stormers betref:
  Jantjies het nog steeds te veel taktiese skoppe verbrou, en party aangeë was maar swak, hy moes langer gewag het om die verlies van sy Pa te verwerk, die afrigter kan hier ook blaam dra.
  De Allende het soos verwag nie die bal uitgegee nie ,hy moet vleuel speel, Pieterse se taktiese skoppe was ook swak en Aplon is nog nie op standaard nie.
  Hoe regverdig jy die plaas vervangers, Armand vir Bekker aangesien Bekker een van die beter voorspelers was en dan Carr vir Kolisi, Carr se eerste take in beide die Bulls en die Sharks wedstryde, was om n strafskop reg voor die pale af te staan.Groom het ook n problem met sy links uitgee, hy moet altyd n passie gee voor hy dit kan doen. Wat die Stomers betref het hulle soos die engelse sê “Self inflicted pain”.
  Ek lewer n paar menings op die Stomers se spel aangesien ek hulle ondersteun en nie krities oor ander spanne wil wees nie.

 9. provincefan, die antwoord sal ons die naweek uitvind! dit gaan egter oor dat hul takitiese starter moves het en dit probeer. SA spanne het nie!

 10. EPK, goeie opsomming. ek stem oor Bekker. ek dink Jantjies ‘moes’ speel want Grant was nog nie terug nie, en AC het gevoel dit sal ‘n groter knock vir jantjies gewees het as hy hom drop na een game. Jean moet 12 speel en hopelik is de Jongh terug hd week. ek verkies Groom bo Duvenhage. jy het ‘n ount beet oor die ekstra treetjie maar wat ek van hom hou is dat hy blitsig by die spel se afbreek punte is en hy het guts. Duvenhage het in 3 seisoene nie veel op die aanval gedoen nie. soos ek al voorheen gese het FHougaard kom van Bul kontrak af hd jaar. lok hom terug na sy moederstad. PS: om vir Taute in te bring moet Grant speel.

 11. Met Uysh, tag is very popular here in Aus & NZ and the reap the benefits. another thing is that in SA as boys we loved to play ‘dryfings’ (the kicking game) while in aus kids never do that. they will play 6touch instead, which improves their handlings skills and attacking space after a few phases etc. they tend to play with ball in hand thus than kicking.

 12. Should be ‘Why are there no Larkhams etc’ not ‘Why is there …’

 13. well should it? they why I see the issue is that there can only be 1 flyhalf, thus 1 Larkham etc on the field.

 14. EPK said on March 5, 2013

  Kevin ek stem saam oor Duvenhage,hy is stukke beter as die ander twee opsies, hy moet net oefen aan sy lings uitgee, verder is sy algemene spel goed.

 15. Then it should really be ‘Why has there been no Larkham, Carter…’ etc rather than ‘Larkhams, Carters..’ etc. But whatever. maybe Jantes will develop into one of those kind of players if given the chance.

 16. PROVINCEFAN ek is seker die Stormers sal hul nie toelaat om sovvel driee te druk nie.Ek glo ons gaan dit omdraai die naweek.Ek is bekommerd oor Schalk.Hoop Tiaan kry genoeg speeltyd.Natuurlik mis ons Etsebeth die meeste maar die manne MOET net wen die naweek.

 17. Reunion picks for this weekend. Tony Johnson, Steve Hansen and Justin Marshall.
  Crusaders (3/3)
  Reds (3/3)
  Brumbies (2/1)
  Stormers (3/30 !!!!!!!)
  Sharks (3/3)
  Blues (3/3)

 18. Language bee, it is Jantjies and he had 2 changes so far!

 19. EPK said on March 5, 2013

  Kevin jammer ek het twee lelike foute begaan,dit moet GROOM i.p.v. Duvenhage wees en dit moet REGS uitgee i.p.v. links wees.

 20. EPK, ek het so aangeneem en verstaan ;-) jy is reg, maar die aangee na sy swakker kant (regs) is iet wat met oefening kan verbeter. ten minste is dit nie so swak soos Sarel P sin nie. Aarom Smith, AB no.9 se diens si briljant!

Add Comment RegisterLeave a reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>